Pioniersbruid - Schokland - Michel Bongertman

Pioniersbruid – Schokland – Michel Bongertman

  • Titel: Pioniersbruid
  • Kunstenaar: Michel Bongertman
  • Plaats: Schokland Noordpunt
  • Geplaats: 2013

Over het kunstwerk

Een witte, openstaande schelp, die tevens kan dienen als rustplaats voor passerende wandelaars.
Het kunstwerk van Michel Bongertman is te vinden op de noordpunt van Schokland.

Het beste bewijs dat Flevoland eens zee is geweest, vind je onder de grond.
Bij het graven kom je die bewijzen steevast tegen: nonnetjes.
In die tijd, een eeuwigheid geleden, waarin het schuim van de zee op het nieuwe land opdroogde, moet deze reuzenschelp zijn ontstaan.
De schelp doet denken aan het beroemde schilderij van Sandro Botticelli (Galleria degli Uffizi , Florence), ‘De geboorte van Venus’, de geboorte van de godin van de Liefde. Botticelli heeft haar naakt afgebeeld, met lange gouden, wild wapperende haren.

Hoe de vrouw in deze Flevolandse nonnenschelp eruitzag, blijft een raadsel. Ze is niet meer hier. Ze zal gevonden zijn door een van de pioniers van de polder. Hij maakte haar tot zijn bruid.

De vorm waarin ze lag, in foetushouding, zal zich het verleden gaan herinneren… het regenwater blijft erin staan, het zal vruchtwater worden voor algen. Wie weet wat de toekomst brengt. De wandelaar kan de opengeslagen schelp gebruiken als rustplaats en uitkijken over het prachtige nieuwe land – aan de horizon ligt Emmeloord

De openstaande schelp is transparant. Als een raamwerk, als een skelet uit het verleden. Kijk erdoorheen en je ziet Schokland, het oude land – Oud Emmeloord.

Bron: website nieuw verleden van flevokunst.nl

Over de kunstenaar

Michel Bongertman

Pioniersbruid - Michel-Bongertman.gif