Categorieën
Schokland

Nat. Binnenvaartmonument

Oh, wat is dit mooi, mag ik er even omheen lopen’, vroeg koningin Beatrix nadat ze dit monument had ‘gedoopt’. Ze was erg onder de indruk.

Dit beeld is ontworpen door Ids Wilemsma ter ere van het 160 jarig bestaan van de Koninklijke Schuttevaer.
Dat is de vereniging die de belangen behartigt van de beroepsbinnenvaart en die er ook voor heeft gezorgd dat nadat Schokland in 1859 was ontruimd, deze haven van Emmeloord behouden zou blijven omdat het een belangrijke toevluchtshaven was midden in de Zuiderzee.

Het stelt een schip voor waarvan de bodem is ontleend aan de Schokker. Je herkent de spanten, de zeilen en beweging in het werk. Als je hier door de velden loopt, zie je dit schip steeds boven het gras opdoemen, de ene keer hoger, dan weer lager. Net een soort deining op zee.

Saillant detail: eerder was Jan Wolkers benaderd voor het ontwerpen van een monument hier. Een optreden in het tv-programma Pauw & Witteman koste hem die opdracht van € 80.000.
Jeroen Pauw las een pikant fragment voor uit “Dagboek 1974”
Het gesprek daarna werd door sommigen kijkers nogal vulgair en ordinair gevonden.
De gemeente Noordoostpolder liet de dag daarop weten de besprekingen over de opdracht stop te zetten. Door de burgemeester ? Weten we niet. Geen commentaar.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.