Queen Ann

  • Titel: Scheepswrak Queen Ann
  • Kunstenaar: Staatsbosbeheer
  • Plaats: natuurgebied Schoterveld bij Bant
  • Materiaal: Hout
  • Geplaatst: 2018

Het scheepswrak dat in de zomer 2018 in een akker bij Rutten is opgegraven, blijft in de Noordoostpolder. Na goed overleg tussen de provincie Flevoland en de universiteit van Groningen werd Staatsbosbeheer de nieuwe eigenaar van een deel van het opgegraven hout. ‘Met dat hout brengen we nu de geschiedenis tot leven’.

Engels koopvaardijschip

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) leidde de opgraving bij Rutten. De bodem gaf bijzondere schatten prijs: kanonnen, musketkogels, geweren en granaten. Maar ook gereedschappen, schoenen, meetinstrumenten en andere gebruiksvoorwerpen. De archeologen vermoeden dat het gaat om een Engels koopvaardijschip dat in de 18de eeuw op de Zuiderzee is vergaan. De onderzoekers gaven het schip de naam Queen Ann, door de vondst van tinnen lepels met het wapen van de Engelse koningin.

Zichtbaar verleden

De vondsten zijn veiliggesteld, Staatsbosbeheer kreeg een groot aantal spanten van ca 1,5 meter lengte. Op 20 september is gestart met het ingraven van de spanten in een deel van het natuurgebied Schoterveld bij Bant. De spanten steken circa 50 cm boven de grond uit, zodat de contouren van het voor de Zuiderzee uitzonderlijk grote schip goed zichtbaar zijn in het landschap. Op een boordplank wordt de naam Queen Ann aangebracht. Mocht de echte naam van het schip nog boven water komen, dan gaan ze dit uiteraard aanpassen.
Staatsbosbeheer gaat ook een informatiepaneel plaatsen met het verhaal en de vondsten van de Queen Ann. Zo blijft het verleden van de Noordoostpolder levend én zichtbaar.

bron en foto: staatsbosbeheer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Evert de Graaff :  bronnen, cookies  & privacy  ,  Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Emmeloord, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes, monument, herinneringsmonument, Urk, monumenten,