Urk

Schuilplaats

Christelijk Gereformeerde Kerk

De Christelijk Gereformeerde kerk De Schuilplaats vormt samen met de Immanuelkerk en de Maranathakerk de Maranathagemeente, die is in 1976 ontstaan toen een groep van 1100 leden uit de Gereformeerde kerk overkwam naar de Christelijke Gereformeerde kerk.
De kerk is door brand verwoest.
Nieuwe kerk gebouwd in 1985/86 naar ontwerp van architect E. Smits, aansluitend aan de Maranathakerk, 900 zitplaatsen.
De kerk is op 13 december 1986 in gebruik genomen.
Het orgel kreeg een plaats boven de kansel. De balustrades aan weerszijden van het orgel waren al bij de bouw van de kerk aangebracht, aansluitend aan de detaillering van de orgelkas. De kas kreeg een amberkleurige verflaag.

Schuilplaats

Almerelaan 22

Algemene gegevens
Naam kerk: De Schuilplaats
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Flevoland
Gemeente: Urk
Plaats: Urk
Adres: Almerelaan 22
Postcode: 8321JB
Inventarisatienummer: 00387
Jaar ingebruikname: 1986
Architect: Smits, E. (Dokkum)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Kerk zonder toren.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Hendriksen & Reitsma in 1988. Het orgel is gebouwd achter een oud front van P.C. Bik uit 1898. De frontpijpen zijn van dat oude orgel.

“De Schuilplaats” in Urk afgebrand

Chr. Geref. kerk (Maranatha)

bron: digibron.nl

URK — In de nacht van dinsdag op woensdag is „de Schuilplaats” van de Chr. Geref. kerk (Maranatha) te Urk, volledig uitgebrand. De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting. De noodkerk telde circa 500 zitplaatsen. Een ander gedeelte van het gebouw was in gebruik voor opvang van de jeugd.
De christelijke gereformeerde Maranathagemeente is ontstaan toen een aantal jaren geleden een deel van de Geref. kerk te Urk zich onttrok aan het verband van de Geref. Kerken. „De Schuilplaats” diende toen als eerste kerkgebouw waar de hele gemeente samenkwam. Later is een nieuwe kerk, de Maranathakerk gebouwd. „De Schuilplaats” was evenwel nog steeds in gebruik.
De noodkerk zou over enkele maanden afgebroken worden, omdat op dezelfde plaats een nieuw kerkgebouw zal verrijzen. Het bestaande gebouw was in principe verkocht aan de evangelisch-reformatorische gemeente te Joure.

Vier diensten
Met ingang van aanstaande zondag hoopt men vier diensten te houden in de Maranathakerk, ‘s morgens om 8.30 en 10.30 uur en ‘s middags om 16.00 en 18.00 uur. De Chr. Geref. kerk van Urk (Maranatha) telt ruim 2.000 zielen. Daarnaast is er de Chr. Geref. kerk van Urk (Eben-Haëzer) met bijna 1.000 zielen.
De brandweerkazerne bevindt zich op slechts ongeveer 100 meter afstand van de uitgebrande noodkerk. De brandweer was dan ook snel aanwezig. Het isolatiemateriaal in het dak van de voornamelijk uit aluminium opgetrokken kerk was evenwel bijzonder brandbaar. Binnen tien minuten had het vuur zich over de hele kerk verspreid. Er was letterlijk niets meer te redden. Ook de hele inventaris is in vlammen opgegaan.

Bron reliwiki.nl

URK — In de nacht van dinsdag op woensdag is „de Schuilplaats” van de Chr. Geref. kerk (Maranatha) te Urk, volledig uitgebrand. De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting. De noodkerk telde circa 500 zitplaatsen. Een ander gedeelte van het gebouw was in gebruik voor opvang van de jeugd. De christelijke gereformeerde Maranathagemeente is ontstaan toen een aantal jaren geleden een deel van de Geref. kerk te Urk zich onttrok aan het verband van de Geref. Kerken. „De Schuilplaats” diende toen als eerste kerkgebouw waar de hele gemeente samenkwam. Later is een nieuwe kerk, de Maranathakerk gebouwd. „De Schuilplaats” was evenwel nog steeds in gebruik. De noodkerk zou over enkele maanden afgebroken worden, omdat op dezelfde plaats een nieuw kerkgebouw zal verrijzen. Het bestaande gebouw was in principe verkocht aan de evangelisch-reformatorische gemeente te Joure.

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Christelijk Gereformeerde kerk De Schuilplaats (CGK) Urk

Orgelhistorie

b: Fa. Hendriksen & Reitsma, Nunspeet 1988. Zij maakten gebruik van een eerder door hen verworven bestaand front uit ’s Gravenhage – Vrijmetselaarsloge (zie daar) (later het gebouw van de Nederland Protestanten Bond, zie daar). Toen bedoeld orgel van P.C. Bik, Leiden 1898 werd afgebroken, werd het front door Hendriksen & Reitsma aangekocht en tijdelijk in de werkplaats te Nunspeet opgeslagen; Het nieuwe orgel kreeg een vroeg 19e-eeuws uitgangspunt. M II vp: Hw 10-Bov 9-Ped 5
adviseur Harry Hamer te Kampen
ingebruikneming orgel op 21 mei 1988

Dispositie

1988:
Hoofdwerk (manuaal I) C-f3
Bourdon 16, Prestant 8, Holpijp 8, Octaaf 4, Fluit 4, Quint 2 2/3, Octaaf 2, Mixtuur V, Cornet V discant, Trompet 8, Tremulant
Bovenwerk (manuaal II) C-f3
Baarpijp 8, Viola 8 (C-H in Baarpijp), Salicet 4, Roerfluit 4, Quintfluit 2 2/3, Woudfluit 2, Terts 1 3/5 vanaf fº, Flageolet 1, Dulciaan 8, Tremulant
Pedaal C-d1
Subbas 16, Open Fluit 8, Octaaf 4, Bazuin 16, Trompet 8
Manuaalkoppel, twee Pedaalkoppels
Klaviatuur aan de linker zijkant.
Onder de pedaallade is de magazijnbalg ondergebracht.
Stemming: gelijkzwevend. De winddruk bedraagt 84 mm.

wikilogoBron : Reliwiki

Reliwiki is de belangrijkste Nederlandse database op het gebied van religieus erfgoed in Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door BOEi, Donatus Verzekeringen en Stichting Vrienden van BOEi.