Social Sofa Marknesse

Social Sofa Marknesse

  • Titel: Social Sofa
  • Kunstenaar: Joyce Lamers en dorpsbewoners
  • Materiaal: Keramiek
  • Geplaatst : Breestraat 29 maart 2014
SocialSofa-Marknesse - social-sofa-krijgt-eindelik-een-plek-in-Marknesse1.jpg

De 90-jarige heer Jager (l) neemt samen met dorpsvoorzitter Cees Masteling, ontwerper Joyce Lamers en aanjager Herma Boddeüs de social sofa van Marknesse in gebruik. (Foto Pieter Ruis)

Meer dan 25 vrijwilligers, voornamelijk dames hebben samengewerkt om de betonnen bank te bekleden.
Het ontwerp is van Joyce Lamers. Zij ontwierp een ‘picknickbank’, compleet met picknickkleed en de uitnodiging: ‘Gezellig, kom je er even bij?’
De gedachte erachter is dat het een ontmoetingspunt wordt in het centrum van het dorp waar de bewoners de laatste nieuwtjes doornemen.
De heer Jager die zijn pand beschikbaar stelde voor de noeste arbeid, mocht als eerste plaatsnemen op de kleurrijke bank in het centrum van het dorp.


SocialSofa-Marknesse - IMG_20140711_081945.jpg SocialSofa-Marknesse - SocialSofa-Marknesse-003.jpg

Kunst - socialsofa-logo.jpgKunst - Karin-Bruers-nov2016.jpgEen Social Sofa of Socialsofa is een zitbank met mozaïek geplaatst in openbare ruimte, naar een idee van Karin Bruers.
De banken zijn gemaakt van beton en hebben een lengte van 2,24 m en de vorm van een chaise longue.
Karin Bruers kwam op dit idee om mensen met elkaar in contact te brengen. Zij wilde 1000 van deze sofa’s, oftewel bènkskes (Tilburgs), in Tilburg geplaatst zien. De eerste 23 werden in september 2006 door burgemeester Ruud Vreeman op de Heuvel onthuld.
Ook in andere plaatsen in Nederland zijn banken geplaatst.
De duizendste is in 2013 in Tilburg gekomen, ook onthuld op de Heuvel door de burgemeester, nu Peter Noordanus.

In de Noordoostpolder staan ze in Emmeloord (4 stuks), Bant, Creil, Espel, Tollebeek, Marknesse, Ens, kraggenburg, Luttelgeest en op het AZC Luttelgeest.