Social Sofa - Allemaal anders, toch samen - Keerkring

Social Sofa – Allemaal anders, toch samen – Keerkring

  • Titel: Social Sofa
  • Kunstenaar: De Keerkring
  • Materiaal: Keramiek
  • Geplaatst : 2015

De social sofa, is geplaatst op het plein van basisschool De Keerkring in Emmeloord.

Dat onthulling gebeurde door de drie ‘geldschieters’ van het project, wethouder Andries Poppe, die twee jaar geleden geld in het vooruitzichtstelde bij de onthulling van de eerste social sofa in de Sterrenbuurt, Ancika Jansen van het wijkplatform Revelsant en directeur Jan Adema van obs De Keerkring. Ook buurtsuper Greidanus droeg een steentje bij.

De ‘ervaren plakkers’ van de social sofa hebben, samen met alle kinderen en leerkrachten van De Keerkring, deze bank in een jaar tijd gemaakt. Ze hadden eerder geplakt aan de sofa ïedereen is welkom” “Het was veel werk, maar het was gezellig. En het resultaat is geweldig. We zijn er trots op. Iedereen is welkom om eens ‘een zitje’ te komen nemen en te genieten op het schoolplein van de nieuwe basisschool”, aldus Adema.

De social sofa heeft als tekst ‘Allemaal anders toch samen’, die verwijst naar de multiculturele samenstelling van de wijk.
De betonnen bank stond driekwart jaar in het schoolgebouw voordat die verhuisde naar het nieuwe schoolplein.

Social-Sofa-De-Keerkring-002.jpg

allemaalanders2.jpg

Kunst - socialsofa-logo.jpgKunst - Karin-Bruers-nov2016.jpgEen Social Sofa of Socialsofa is een zitbank met mozaïek geplaatst in openbare ruimte, naar een idee van Karin Bruers.
De banken zijn gemaakt van beton en hebben een lengte van 2,24 m en de vorm van een chaise longue.
Karin Bruers kwam op dit idee om mensen met elkaar in contact te brengen. Zij wilde 1000 van deze sofa’s, oftewel bènkskes (Tilburgs), in Tilburg geplaatst zien. De eerste 23 werden in september 2006 door burgemeester Ruud Vreeman op de Heuvel onthuld.
Ook in andere plaatsen in Nederland zijn banken geplaatst.
De duizendste is in 2013 in Tilburg gekomen, ook onthuld op de Heuvel door de burgemeester, nu Peter Noordanus.

In de Noordoostpolder staan ze in Emmeloord (4 stuks), Bant, Rutten, Creil, Espel, Tollebeek, Marknesse, Ens, Kraggenburg, Luttelgeest en op het AZC Luttelgeest.