Spelend-kind.jpg

Spelend kind

  • Titel: Spelend kind
  • Kunstenaar : Kees Schrikker
  • Plaats : bij de fietsbrug naar de Zuidert
  • Materiaal : Brons
  • Geplaatst: 1972 – 2014

Over het kunstwerk

Op het grasveld bij de loopbrug De Oversteek in de Zuidert staat dit bronzen beeldje van beeldhouwer Kees Schrikker uit Laren.
Het heeft jaren lang gestaan bij het Muzisch Centrum.

Het beeldhouwwerk is in 1972 door de aannemers van het Stadskantoor aan Emmeloord geschonken.

In 2015 is het kunstwerk verplaatst naar bij de fietsbrug naar De Zuidert.
Daar stond het kunstwerk Paard, wat in 2013 naar de Paardenmarkt aan de Noordzijde verhuisde. De lege sokkel staat er trouwens nog steeds.
Het wijkplatform van De Zuidert mocht kiezen voor een nieuw kunstwerk van een lokale kunstenaar of kiezen uit het onderduikersbankje,  Nagels , één van de  ‘Leeuwen‘ of dit ‘Spelend kind’.

Over de kunstenaar

kees.jpgKees Schrikker werd op 16 juli 1898 geboren te Amsterdam. Voor zijn kunstenaarsloopbaan werkte hij als tabaksinkoper in Amsterdam In 1923 openbaarde zijn roeping voor boetseren. Tussen 1926 en 1930 volgt Schrikker de opleiding beeldhouwkunst op de Rijks Academie onder leiding van Prof. J. Bronner. In de jaren 1930-1948 vestigde hij zich in Parijs in de Vallée de Chevreuse en werkt bij Despiau, Malfray en Gimond.

Tussen 1933 en 1940 Exposeert hij in de salon des Tuileries, Internationale expositie te Brussel en Parijs. Nederlandse Kring voor Beeldhouwer, Arti et Amicitiae en eigen positie bij de Galerie le Niveau. Na de oorlog had hij exposities bij de Galerie de Berrie en Huinck & Scherjon te Amsterdam.

In 1948 vestigd Schrikker zich in Laren op de Engweg 2 en wordt bestuurslid van de kunstenaarsverening ‘St. Lucas’. tevens bestuurslid van Arti en Federatie en is vele jaren lid van de Raad van Elf te Laren. Hij nam verder deel aan ca. zestig tentoonstellingen waaronder in Sonsbeek. In 1954 organiseert hij een Nederlandse Beeldhouwers Tentoonstelling in het Slot Zeist en in Beverwijk. Hij maakte een verzetsmonument voor het Erehof Crooswijk te Rotterdam en voor de gemeente Hardinxveld.

Zijn werken werden aangekocht door de Franse en Nederlandse Staat en door het Singer Museum te Laren. In 1950 was hij medeoprichter van de tekenclub Hamdorff en in 1954 van de Gooische Academie alwaar hij docent en directeur was. Tussen 1950 en 1961 was hij lid van de Gooise Commissie voor Sociale Kunstopdrachten en aankopen. Kees Schrikker overleed te Laren in 1993.

Bron: De Valk Lexicon