Spelende kinderen

Spelende kinderen

  • Titel: Spelende kinderen
  • Plaats: Reydersant voor de school De Triangel
  • Kunstenaar: Derk Holman
  • Materiaal: gegoten piepschuim
  • Geplaatst: 1970 / 1971

Over het kunstwerk

Figuratief worden hier een jongen en een meisje uitgebeeld, die hand in hand voor het schoolgebouw staan. Het werk bestaat uit gegoten piepschuim waarover een laag kunsthars is aangebracht. Daarna is de kunsthars met de hand geschuurd en bewerkt. In maart 1982 was de toestand van dit kunstwerk erbarmelijk. In 1994 is het in de revisie geweest bij firma Zingen in Tollebeek.

Een soortgelijk werk in Dronten. Zelfde titel, zelfde kunstenaar.

Spelende-kindren-Dronten.jpg

Over de kunstenaar

Geboren te Buitenpost op 14 augustus 1916.

Derk Holman is een zeer bescheiden, enigszins teruggetrokken mens geweest. Hij leefde en werkte in het Groningse Grootegast (Langeweg 73), dichtbij de grens met Friesland. Essentieel waren voor hem in zijn werk de zuiverheid van vorm en glazuur en een perfecte afwerking. Hij werd geboren op 14 augustus 1916 in Buitenpost. In de jaren 1934 -1937 bezocht hij de kunstacademie Minerva in Groningen. Hier schilderde en beeldhouwde hij voornamelijk.

Derk Holman bouwde alle ovens zelf en maakte zijn eigen gereedschap. Zijn laatste oven was een oven op gas gestookt. Hij stookte zijn keramiek op ca. 1300 graden C., wat een goed hard doorgesinterd product waarborgde dat waterdicht was. Zijn werk is goed in fasen in te delen. Vanaf het begin in 1937 tot eind 1956 heeft hij met turf gestookt. In de turfoven heeft hij veel met bijzondere glazuren gewerkt, waaronder kristalglazuren. Turf werd na de oorlog geleidelijk aan schaarser en uitsluitend daarom stapte hij eind 1956 over op olie als brandstof. Het kostte hem veel moeite om daarmee de kwaliteit van zijn glazuren te handhaven. Om die reden begint hij zijn werk te decoreren. Eigenlijk voelde hij daar niet zo veel voor en heeft hij het ook niet lang volgehouden, ondanks het zakelijk succes van deze producten. De decoraties werden uitgevoerd in een uitspaartechniek. Van 1970 tot 1982 stookt hij op gas, een overschakeling die hem minder problemen opleverde dan de olie. In deze laatse periode ontwikkelt Holman weer een aantal halfmatte glazuren.

De ontwikkeling van de vormen bij Holman loopt door deze drie perioden heen. Hij is in zijn vroege periode vooral gefascineerd door het glazuur, de vormen zijn soms nog wat zwaar. In de jaren vijftig experimenteert hij met diabolo en trechtervormen, eniszins verwant aan wat andere pottenbakkers in die tijd deden. In zijn latere werk, wanneer de gasoven geen problemen meer geeft met de glazuren, komt hij tot zeer zuivere, klassieke vormen. Derk Holman heeft met zijn gezin altijd van de keramiek geleefd. Hij verkocht zijn werk vooral via de kunsthandel in het westen van het land en door tussenkomst van een geïnteresseerde bloemist in Groningen. Ook zijn kleinplastiek werd langs deze wegen verkocht. Monumentale plastiek maakte hij in opdracht, in keramiek of in kunstharssteen.

Overlijdt te Groningen op 27 februari 1982.

Bron : capriolus.nl