De poort van Emmeloord

Vervanging Marknesserbrug

De gemeenteraad heeft er lang over vergaderd en het levert daardoor mooie anekdotes op.
Maar laten we niet vergeten stil te staan bij het ontwerp (ipv Delft)  en aannemer (Van Spijker)

 variantenstudie beweegbare brug

ipvDelft_creative_engineersOntwerp en realisatie is van ipv Delft, creatieve ingenieurs, specialist in het ontwerpen, engineeren en realiseren van bruggen, infrastructuur, verlichting en openbare ruimte.
De gemeente Noordoostpolder vroeg een variantenstudie uit te voeren voor een nieuwe Marknesserbrug in Emmeloord op basis van de Hollandse Brug, een systeem voor standaard beweegbare bruggen. Uit de door ipv Delft voorgestelde varianten koos de gemeente vervolgens een architectonische variant om te realiseren. Deze brug met een krachtige eigen identiteit moet een impuls vormen voor kwaliteitsverbetering van de omliggende openbare ruimte.

Poort van Emmeloord

De nieuwe ophaalbrug is zo vormgegeven, dat de brug als hedendaagse stadspoort zal functioneren, als toegang tot de stad. De nieuwe brug zorgt bovendien voor een betere en veiligere doorstroom van het verkeer. Fietsers hebben nu een vrijliggende route.

integraal ontwerp
Alle technische elementen, zoals bewegingswerk, scheepvaartseinen en slagboomkasten, zijn volledig geïntegreerd. Bij deze brug speelt vormgeving de hoofdrol, en de doordachte technische uitwerking maakt dat mogelijk. Het bewegingswerk bevindt zich bijvoorbeeld geheel uit het zicht in de ruime kelder. Tandheugel en tandwielkast staan zo niet bloot aan de elementen, wat de brug minder onderhoudsgevoelig maakt. Het benodigde onderhoud aan het bewegingswerk is verder makkelijk en efficiënt uit te voeren, alles bevindt zich in dezelfde ruimte. Daarnaast zorgt de volledige integratie voor een zuivere buitenkant: hameipoort en balans kunnen ongegeneerd stralen.

seinen en verlichting
De scheepvaart- en landverkeersseinen werden specifiek voor dit project ontworpen. Zo zijn de scheepvaartseinen geïntegreerd in het spijlenhekwerk. De landverkeersseinen, de rode knipperlichten die fietsers en automobilisten erop attenderen dat de brug gaat openen of sluiten, zijn uitgevoerd zonder achtergrondschild. Dit was mogelijk door het gebruik van ledverlichting, die ook in volle zon goed zichtbaar blijft. Twee spots in de hameipoort zorgen voor de functionele verlichting van het wegdek, twee andere spots lichten de hameipoort ’s nachts aan.

uitwerking brugontwerp
ipv Delft heeft de brug uitgewerkt tot en met het voorlopig ontwerp en daarna het beeldkwaliteitsplan (BKP) gemaakt. Dit BKP diende als uitgangspunt toen de brug meervoudig werd aanbesteed via UAV-GC.

specificaties
aannemer: Van Spijker
afmetingen: l=46 m | b=7 m rijweg + 2 x 2,5 m fietspad
oplevering: 2019
uitvoeringskosten: € 3.500.000

De VVD stemde tegen

De VVD heeft lange tijd de vervanging van de burg tegengehouden. Zij kozen liever voor een renovatie van de bestaande brug.
Dat de liberalen trots waren op de besparing toonde zij op dit spandoek hieronder. We hebben voor u een besparing van 3 miljoen ‘overbrugd’

Toen uiteindelijk renovatie niet mogelijk bleek en toch weer voor de eerder gewenste vervanging werd gekozen, kwam een onaangename verassing.

Dat de brug bijna zes ton duurder uitvalt dan geraamd heeft te maken met het economisch tij. Grote vraag stuwt de prijzen van de bouwers op en helemaal in een nichemarkt als voor bruggen, constateren burgemeester en wethouders. Komt bij dat de provincie Flevoland heeft aangegeven dat de Lemstervaart alleen buiten het vaarseizoen mag worden gestremd, waardoor de periode dat ter plaatse gewerkt kan worden is verkort. Ook dat zorgt ervoor dat de prijs omhoog gaat.

De VVD moest zich knarsetandend neerleggen bij het feit dat uiteindelijk is afgezien van renovatie van de bestaande brug. ”Deze slag heeft de VVD verloren. Sinterklaas is dit jaar vroeg gekomen en strooit met geld van onze burgers. Dat moeten we accepteren”, zei VVD-raadslid Willem Keur. ”Maar het is verspilling van gemeenschapsgeld. En het is bestuurlijk ver onder de maat.”

Op 14 juni 2017 is er een SBS6 uitzending geweest ‘Van Onze Centen‘ waarin de keuze voor deze brug op de hak genomen werd.

Vaarten-en-bruggen-2.jpg

Foto’s en teksten met dank aan : ipv Delft

(brochure)