Tollebekerbrug

Deze brug is eigendom van de provincie en wordt vanuit Lelystad bediend.

De brug is uit 1956.

thumbnail-by-url

Het kunstwerk is een totaal van brug, dukdalven, geleidingswerken en de wachtsteiger.
De Tollebekerbrug heeft cultuurhistorische waarde omdat ophaalbruggen markante elementen in het Flevolandse landschap zijn.
Ophaalbruggen zijn landmarks.

Bediening

De brug wordt niet geopend bij windkracht 7 of hoger.
Telefoonnummer: 0527-681276

Vanaf 01-11 tot 31-03:

Werkdagen, tussen 6:00h en 22:00h
Zaterdag, tussen 7:00h en 12:00h
Zon- en feestdagen gesloten

Vanaf 01-04 tot 31-10:

Werkdagen, tussen 6:00h en 22:00h
Zaterdag, tussen 7:00h en 22:00h
Zon- en feestdagen, tussen 9:00h en 22:00h

Doorvaarthoogte indien gesloten: 2.4 meter, breedte: onbekend.

Let op: doorvaarthoogte t.o.v. NAP, houd rekening met het lokale waterpeil.

logo-Stentor

Grote schade aan Tollebekerbrug in Noordoostpolder veroorzaakt door botsend schip:

brug weer deels open

De Tollebekerbrug in de gemeente Noordoostpolder.

foto Twitter Flevowegen – provincie Flevoland

Bij de jaarlijkse inspectie van de Tollebekerbrug op 10 september jl. werden ernstige beschadigingen geconstateerd die veroorzaakt bleken door een schip dat tegen de dichte brug gevaren is. De beschadigingen waren dermate groot dat een noodreparatie op dat moment niet uitgevoerd kon worden. Om een veilige situatie te creëren voor het wegverkeer is de brug tijdelijk gefixeerd en geldt er een hoogtebeperking voor de scheepvaart.
Op 2 november a.s. start Provincie Flevoland met voorbereidende graafwerkzaamheden. Vanaf 9 november wordt er gestart met de herstelwerkzaamheden die ervoor zorgen dat de brug weer in gebruik genomen kan worden. De werkzaamheden duren circa vijf weken. Omdat de brug eruit gehaald wordt, is de weg volledig gesloten voor het wegverkeer. Gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid en voor fietsers en voetgangers wordt een tijdelijke pontonbrug aangelegd. Dit betekent dat er geen doorvaart mogelijk is. Scheepvaart kan enkel op aanvraag op werkdagen doorvaren tussen 17.00u en 19.00u.

Wat wordt er gedaan?
De herstelwerkzaamheden bestaan onder andere uit het vernieuwen van de lagers en de afgebroken ankers. Provincie Flevoland probeert tijdens de afsluiting werk met werk te combineren. Weersafhankelijke werkzaamheden zoals het schilderwerk en het verwijderen en aanbrengen van de asfaltslijtlaag, gepland voor het voorjaar 2021, worden gelijk meegenomen (mits het weer het toelaat). Van 18 januari tot en met 7 maart 2021 wordt de Tollebekerbrug nogmaals afgesloten voor verkeer in verband met het groot onderhoud in het kader van het project Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen. Fietsers en voetgangers kunnen gebruik blijven maken van de brug.
Ingrijpende werkzaamheden zoals het vervangen van de noodstopinstallatie, seinen, marifoon, afsluitbomen en brugmotor worden dan uitgevoerd.
Over het project Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen
De 13 bruggen en 11 sluizen die Provincie Flevoland bedient zijn verouderd. Daarom worden alle 13 bruggen en 11 sluizen opgeknapt. Na de opknapbeurt kunnen de bruggen en sluizen weer flink wat jaren mee. Bij de opknapbeurt krijgen alle bruggen en sluizen hetzelfde bediensysteem. Daardoor wordt het bedienen makkelijker en veiliger. Ook storingen kunnen sneller opgelost worden. De Tollebekerbrug is het derde object dat binnen dit programma gerenoveerd wordt. Meer informatie over dit programma is te vinden op https://www.flevoland.nl/ dossiers/groot-onderhoud-bruggen-sluizen.

2016

Het brugwachtershuisje van de Tollebekerbrug is sinds woensdagochtend 6 juli 2016 niet meer. Een trekker met aanhanger heeft deze door een uitwijkmanoeuvre in puin gereden.

brugwachtershuisje

Het ongeluk gebeurde doordat de trekker, welke per aanhanger lege kisten vervoerde, op de brug moest uitwijken voor een vrachtwagen. De bestuurster van de trekker nam de binnenbocht, waardoor de aanhanger het huisje mee trok. Het dak van het huisje viel naar beneden en belandde op het fietspad. Niemand raakte gewond.

tollebekerbrug-huisje

tollebekerbrug-ext-2-klein

foto: brugwachtershuisjes.nl

Het scheepvaartverkeer werd vanwege de aanrijding tijdelijk stilgelegd. Inmiddels word de brug weer op afstand, zoals gewoonlijk, bediend. Het gehele brugwachtershuisje is verwoest. Het puin werd begin van de middag opgeruimd.

Een Tollebeker hoorde een rare klap en kwam een kijkje nemen. Hij betreurde het ongeluk; ‘Ontzettend zonde. Het huisje was de laatste jaren niet meer in gebruik, maar toch is het een stukje historie wat is verwoest.’ De man vertelde ook dat het huisje en de brug al ongeveer 50 jaar bestaan. ‘Het mooiste van de brug is dus nu verleden tijd.’

Wateroverlast_Noordoostpolder_6-11-1998-96

Onderdoorgang Tollebeek

In 1998 overstroomde de Urkervaart in Tollebeek (foto wikipedia)

Loswal-Tollebeek