Tors-001.jpg

Tors – Henny Zandjans

  • Titel: Tors
  • Kunstenaar: Henny Zandjans
  • Plaats: park De Erven (Gooilaan)
  • Materiaal: Brons
  • Geplaatst; 1999

Over het kunstwerk

Tors.jpgIn het park aan de Gooilaan (Emmeloord Erven) staat, op een hoge vierkante sokkel, dit bronzen kunstwerk.

De gemeente Noordoostpolder heeft dit werk via het A.D. van Eckfonds aangekocht na een tentoonstelling in het Gemeentehuis.

Het is een tors.  Een tors met hoofd !

Al sinds de Renaissance wordt de tors als motief door beeldhouwers gebruikt. De klassieke tors is een beeld dat geen hoofd heeft en waarvan de armen en benen slechts aanzetten overgebleven zijn. Soms zijn de beeldhouwwerken bewust als “onvoltooid werkstuk”, als romp, gemaakt. Het kan ook zijn dat een beeld in de loop der tijd zodanig beschadigd is, dat alleen de tors overgebleven is.
De Tors van Zandjans heeft wel een hoofd gekregen. In de moderne woonwijk de Erven heeft deze klassieke ‘tors’ zich modern aangepast met hoofd.


Henny Zandjans heeft voorafgaand aan dit werk een 75-tal bronzen mini-exemplaren van circa 14 cm gegoten.

zandjans0001h.jpg zandjans0001a.jpg


Over de kunstenaar

Henny Zandjans is in 1953 in Diepenheim geboren. Zelf studeerde hij in Groningen en gaf later les aan de akademie Minerva in Groningen in beeldhouwen en tekenen. Zandjans houdt van klassiek beeldhouwen en traditionele thema’s. Hoewel hij abstraheringsprocessen niet op voorhand uitsluit, mogen die de herkenbaarheid niet in de weg staan. Zandjans werkt met brons, gietijzer, gips, natuursteen en rubber. In Emmeloord staan twee werken – Abstract figuur en Tors – van Zandjans.

In Emmeloord staan twee werken van Zandjans. – Abstract figuur en Tors

Henny over Henny:

Zandjans.jpg