Touch-stone-003.jpg

Touch stone –  Egbert Philips

  • Titel: Touch stone
  • Kunstenaar: Egbert Philips
  • Plaats: Nieuwe gedeelte van de begraafplaats
  • Materiaal: groen en zwart graniet
  • Geplaatst: 2002

Over de Kunstenaar

Philips is van mening dat het scheppen van beelden hem de mogelijkheid biedt deel te nemen aan het leven. Kunst is voor hem de versmelting van mystiek, metafysica, orde en toeval.
“In mijn opvatting zijn mens , dier, plant en steen binnen de kosmos op gelijk niveau.
Ook de steen heeft geest. Vanuit deze opvatting neemt het innerlijk-intuïtieve een even belangrijke plaats in als het uitwendig-intelectuele. Beide componenten in een concept verenigd, stimuleren elkaar”.
Afhankelijk van het thema en onderwerp gebruikt hij materialen als brons, steen, ijzer, papier, hout en zand. Het rituele en sacrale element speelt een belangrijke rol in zijn werk

Touchstone-Egbert-Philips-1.jpg

Over het kunstwerk

Bij de voorbereiding en aanleg van het uitbreidingsgedeelte van de begraafplaats ontstond het idee om ook een kunstwerk te plaatsen en het ontwerp Touchstone op ware grootte uit te laten voeren door beeldend kunstenaar Philips uit Beneden-Leeuwen. “Met de proporties van het kustwerk moest ik rekening houden met de omgeving waarin het beeld geplaatst zou worden.
Over deze plek ben ik zeer tevreden.” Rondom omgeven door een metalen palissade waaraan onder meer kamperfoelie groeit, staat de Touch stone op de as van het noord-zuidpad.
Uitgevoerd in groen/zwart ‘impala’ graniet, 3000 kg zwaar, strak en rond van vormgeving kan het in de toekomst rust en contemplatie bieden aan nabestaanden die hier hun overleden geliefden willen herdenken.
De omliggende banken bieden gelegenheid dit in alle kalmte te doen. Het beeld nodigt vooral aan om aangeraakt te worden. Op de ronde vorm van het ruwe en uitstekende gedeelte is, middels een polijstplek, een voelplaats zichtbaar gemaakt. In de toekomst zal deze plek, na de vele aanrakingen, alleen nog maar groter worden.

Touch-stone-002.jpg

touchstone-bloeiend.jpg