Uitgeslagen-ring-001.jpg

Uitgeslagen ring –  Harmen Abma – Urkerweg voor Toutenburgh

  • Titel: Uitgeslagen ring
  • Kunstenaar : Harmen Abma
  • Plaats : Urkerweg voor Toutenburgh
  • Materiaal : Geverfd staal
  • Geplaatst : 1975

Over het kunstwerk

Het is een plastiek van fel oranje geverfd staal. De kleur zal te maken hebben met Harmen Abma zijn achtergrond als schilder.
In mei 2000 is dit kunstwerk door de gemeente weer prachtig opgeknapt. Het werk staat ook wel bekend onder de titel “opengeklapte cirkel”.
De flat Toutenburgh lijkt omarmd te worden door de opengeklapte cirkel. Het zijn als het ware twee cirkels of ringen die achter elkaar liggend optisch één geheel vormen en beiden uitgeklapt of opengeslagen kunnen worden waardoor deze bijzondere vorm ontstaat.

uitgeslagen-ring.jpg

Over de Kunstenaar

Harmen Abma (Hilaard, 21 november 1937 – Sneek, 30 november 2007) is een Friese beeldend kunstenaar van abstracte en conceptuele kunst.
Abma maakte midden jaren zestig deel uit van de kunstenaarsgroep De Bende van de Blauwe Hand in Harlingen.

Met het combineren van roestig betongaas, behangerslinnen, verf en later elektriciteitsdraad en golfplaat bracht Abma een symbiose tot stand tussen zijn vroegste materiewerken uit de late jaren zestig en de werken die in de jaren zeventig en tachtig ontstonden op grond van afgemeten geometrie, kleurmenging en kleurcombinaties. Dat resulteerde in een essentiële doorbraak; een fase binnen zijn ontwikkeling waarin objectiviteit en subjectiviteit, ordening en expressie, rede en emotie volledige afstemming vonden – een fase ook waarin zijn werk zich wezenlijk onderscheidde.

Omstreeks het midden van de jaren negentig begon Abma te experimenteren met het beschilderen van op betongaas gespannen linnen. Het regelmatige raster van dit uit de bouw afkomstige (rest)materiaal, dat door de mazen van het bespannnen linnen zichtbaar bleef, werd uitgangspunt bij het schilderen en bepaalde uiteindelijk maat en ritmiek van de schildering. Deze reeks schilderingen op bespannen betongaas werd vervolgd met een serie werken waarin Abma gekleurde elektriciteitsdraden over betongaas leidde en verknoopte tot lineaire structuren, assemblages die zich ogenschijnlijk voordoen als driedimensionale vertalingen van tekeningen. Behalve het buigzame, maar tegelijkertijd weerspannige elektriciteitsdraad, maakte de kunstenaar na verloop van tijd ook gebruik van andere restmaterialen, zoals hout en polyester golfplaat. Dit laatste materiaal paste Abma tegen het einde van zijn leven toe in een kleine, zelfstandige serie werken. Nog nadrukkelijker dan de schilderingen op bespannen betongaas roepen deze golfplaatcomposities landschappelijke associaties op.

Toch geniet Abma het meest bekendheid als maker van schilderijen die zijn opgebouwd uit reeksen kleurvakken, waarbij hij zichzelf strenge regels oplegde.

In 2001 was dit kunstwerk één van de eersten die mijn vrouw en ik op de website www.nopkunst.nl heb geplaatst.
Die website was nog gemaakt in flash, maar omdat de iPad dat niet ondersteund is het later anders geworden.

Lees: bronnen, cookies  & privacy Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes, monument, herinneringsmonument, Urk

Emmeloord.info - een particulier initiatief - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. doet zelf geen historisch onderzoek maar toont wel graag bestaand onderzoek