Verdwenen-Diana - Verdwenen-Diana-004.jpg

Verdwenen Diana

  • Titel: Verdwenen Diana
  • Kunstenaar:  Okke Weerstand
  • Materiaal: Graniet, cortenstaal  en glas
  • Geplaatst : 2015

Verdwenen-Diana - Diana.jpg

De naam is direct gerelateerd aan zijn voorganger.
Tot 2013 stond op deze plaats het kunstwerk ‘Diana’ van de kunstenares  Kiny Copinga.
Diana is de Godin van de jacht, de rode draad door Tollebeek.
Helaas is het met bruut geweld van zijn sokkel gerost en gestolen.
De dieven hadden meer oog voor de oud-ijzerprijs (brons) dan voor kunst.
Het werk was niet te reproduceren.

Okke Weerstand (1969 Urk) werd gevraagd een nieuw ontwerp te maken voor deze plaats.
De creatief ontwerper zette de Godin Diana woensdag 17 juni 2015 inclusief heel haar mythische ongrijpbaarheid terug in Tollebeek.

Het kunstwerk maakt het dorp weer compleet, want de bronzen beeltenis van de godin van de jacht werd sinds de ontvreemding in 2013 wel degelijk gemist.
“Pas toen ze er niet meer was, kon een compleet dorp niet meer zonder haar”, sprak wethouder Wiemer Haagsma cryptisch bij de onthulling van het nieuwe kunstwerk.
‘Wij vinden het prachtig dat het kunstwerk gemaakt is door Okke Weerstand, een kunstenaar uit ons eigen dorp,’ sprak dorpsvoorzitter Jan Swart trots.

“Het nieuwe kunstwerk moest voldoen aan nogal wat voorwaarden. Zo mocht het niet uit brons vervaardigd worden (te risicovol) en moest het een duidelijke link hebben met het gestolen beeld Diana. De gemeente stelde € 25.000,- beschikbaar.
Weerstand is op een geweldige manier omgegaan met de gestelde voorwaarden.”

Verdwenen-Diana - Verdwenen-Diana-012.jpg

De bedenker en ontwerper zelf geeft tekst en uitleg: “Ik ben aan de gang gegaan met de materialen graniet (onverzettelijkheid), cortenstaal (sterkte en kracht) en glas (transparantheid en broosheid van het leven).
Samen met de kleuren zwart (onderwereld), bruin (aardse) en wit/blauw (hemelse) heeft het geleid tot een beeltenis die door de hoeken van honderdtwintig graden van alle kanten te zien is.
Toch staat het beeld ook weer symbool voor ongrijpbaarheid, want je kunt het niet aanraken. Ik weet dat het vorige beeld van Kiny Copinga geen hoofd had. Ik heb als realistisch kunstenaar Diana weer een hoofd gegeven, omdat het anders voor mijn gevoel niet af was. Ook heeft het kunstwerk een meer prominente plek gekregen”, benadrukt Weerstand. Kunstwerk ‘Verdwenen Diana’ is te bewonderen op de hoek Zuidwesterringweg – Hertshoorn in Tollebeek.

Verdwenen-Diana - JAP11012.jpg

Op ludieke wijze is Verdwenen Diana onthuld.
Het doek welk ‘Verdwenen Diana’ bedekte, werd er met een stevige 4×4 terreinwagen vanaf gerost.
Een verwijzing naar het geweld waarmee het vorige werk van zijn sokkel is gesloopt.