veteranendag.jpgRaadhuis.jpg

  • Titel: Gedenksteen Veteranendag
  • Plaats: Harmen Visserplein
  • Materiaal: beton
  • Geplaatst: 2014

Op het Harmen Visserplein zijn 3 monumenten die de herinnering hoog houden aan de Noordoostpolder in de Tweede Wereldoorlog:

  1. De Onderduikersbank
  2. Gedenksteen Veteranendag
  3. Gedenksteen Bevrijding van de Noordoostpolder

De Nederlandse Veteranendag (in eerste instantie op 29 juni – vanaf 2005 – maar vanaf 2009 op de laatste zaterdag in juni) is ingesteld door de Nederlandse regering en sedert 2006 verheven tot nationaal evenement.
Deze dag is een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen, waarbij erkenning en waardering voor hen centraal staat.

2014
Veteranendag-onthulling.jpg

In 2014 was het 70 jaar gelden dat de razzia 1944 in de Noordoostpolder had plaatsgevonden.
Veteranendag Noordoostpolder was daarom uitgesteld tot 15 november 2014.
Tijdens deze herdenking zijn beide tegels onthuld door de voorzitter van het Landelijke Veteranenplatform, brigadegeneraal buiten dienst  Hein Scheffer.

Noordoostpolder herdenkt razzia 1944

Van 17 tot en met 19 november 1944 pakten de Duitsers zo’n 2500 mannen op, die in de nieuwe polder waren ondergedoken om aan tewerkstelling in Duitsland te ontkomen. Aanvankelijk gedoogde de bezetter dit, omdat de mannen aan de aanleg van de polder werkten. Toen werd ontdekt dat er in Noordoostpolder wapens werden gedropt voor het verzet, besloot SS-politiebaas Hanns Rauter tot de razzia.
De opgepakte mannen moesten alsnog in Duitse kampen en fabrieken werken. Een aantal van hen heeft de oorlog niet overleefd.


Eerste Veteranendag 2009

Veteranendag-2009.png

Na de lunch zet Hans Veenhuis ze even op de foto. Van de 241 geregistreerde veteranen die de Noordoostpolder telt, kwam een veertigtal vandaag naar ’t Voorhuys. De oudste is Pieter van Maldegem (91) uit Emmeloord, hij diende in de Tweede Wereldoorlog. De jongste is Jasper Lubbers uit Luttelgeest, die een half jaar in zowel Bosnië als Macedonië diende. Organisator Francois Perreau van de gemeente Noordoostpolder is blij met de opkomst, al hoopt hij volgend jaar op meer deelnemers. ,,Als de veteranen een leuke dag hebben gehad dan vertellen ze dat natuurlijk door. Anderen denken dan: hé, dat is leuk.” (Foto Herre Stegenga)

Veteranendag 2010

In het gemeentehuis in Emmeloord is de tweede Veteranendag Noordoostpolder gehouden. Er is stilgestaan bij de inzet van de Nederlandse militairen in het verleden, maar ook bij activiteiten nu in het kader van internationale vredesoperaties.  Na het officiële gedeelte met verschillende toespraken, een taptoe en het Wilhelmus volgde een gezamenlijke maaltijd en een groepsfoto.  Ruim 220 veteranen uit Noordoostpolder waren uitgenodigd voor de Veteranendag in het gemeentehuis in Emmeloord.

Veteranendag 2014

De Veteranendag die zaterdag 16 november in het gemeentehuis in Noordoostpolder gehouden wordt, staat in het teken van de razzia van 70 jaar geleden.

Voor het zesde achtereenvolgende jaar wordt er in de Noordoostpolder een Veteranendag gehouden, een blijk van erkenning tegenover oud-militairen. Tegelijkertijd wordt de razzia herdacht die op 17 en 18 november 1944 in de Noordoostpolder werd gehouden. Het programma wordt gelardeerd met herinneringen. Hiervoor wordt filmmateriaal gebruikt van interviews met mannen die de razzia hebben meegemaakt. Sprekers tijdens het officiële gedeelte zijn burgemeester Aucke van der Werff en generaal buiten dienst Hein Scheffer, voorzitter Veteranen Platform Nederland. Aan Scheffer is vervolgens de eer om bij het Onderduikersbankje op het Harmen Visserplein een plaquette te onthullen die herinnert aan de razzia. Gedurende de dag staan op het plein bij het gemeentehuis militaire voertuigen opgesteld. Publiek is hierbij welkom.Expositie
Ter afsluiting van het officiële programma van de Veteranendag, wordt in het gemeentehuis een expositie over de razzia geopend met authentiek materiaal uit het gemeentearchief en het Nieuw Land Erfgoedcentrum. De expositie is vanaf volgende week maandag de gehele maand gedurende openingstijden van het gemeentehuis door iedereen te bezichtigen.Razzia
De NOP stond in de oorlog niet voor niets ‘synoniem’ voor Nederlands Onderduikers Paradijs. Albert J. Knipmeijer, destijds in dienst bij de Directie van de Wieringermeer, speelde hierin een belangrijke rol. ,,Knipmeijer maakte van elke onderduiker een landarbeider’’, zo vermeldt de Canon Noordoostpolder De Duitsers lieten de situatie oogluikend toe, omdat ze belang hadden bij de voedselvoorziening van de polder. Tot ze lucht kregen van de wapendroppings voor het verzet, waarna het hele gebied werd uitgekamd. ,,Meer dan vierduizend SS-mannen …, gingen op 17 en 18 november 1944 hand in hand en voetje voor voetje de polder afzoeken…’’, schreef Knipmeijer in zijn rapport ‘Neerlands Onderduikers Paradijs’. Een van de filmpjes die zaterdag aan de veteranen vertoond worden, is een interview met Rinus van der Weele. Van der Weele is inmiddels 92 jaar, hij woont in Emmeloord. Hij wist in 1944 aan de beruchte razzia te ontsnappen. Hij vertelt in het interview van het Nieuwland Erfgoed Centrum hoe ploegbaas Van Campen hem tijdig kwam waarschuwen. ,,We waren met z’n tweeën. We hebben de paarden losgelaten en zijn het riet in gevlucht.’’ Plat tegen de grond bleef hij liggen. ,,Zo stil mogelijk, zonder ons te verroeren. Tot het geluid voorbij was. We hebben veel geluk gehad, maar hebben doodsangsten uitgestaan.’’

Interviewfragmenten met Rinus van der Weele – Nieuw Land Erfgoedcentrum

Veteranendag 2015

In Emmeloord wordt zaterdag de Veteranendag gehouden. Gastsprekers zijn schrijver Hylke Speerstra en burgemeester Aucke van der Werff.
In het programma van de Veteranendag Noordoostpolder wordt dit jaar stilgestaan bij de bevrijding. Alle veteranen in Noordoostpolder die lid zijn van het landelijk veteranen-platform (circa 250) zijn uitgenodigd voor de bijeenkomst. Vanaf 10.00 uur worden de veteranen in het gemeentehuis ontvangen. Naast een optreden van het Klein Vrouwen Koor en toespraken, staat de bijeenkomst vooral in het teken van het elkaar ontmoeten en bijpraten en wordt er gezellig samen gegeten. Veteranenbijeenkomsten worden gehouden om uiting te geven aan de maatschappelijke erkenning en waardering van de inspanning die veteranen hebben geleverd en leveren in opdracht van politiek en samenleving. Nederland kent meer dan 100.000 militaire veteranen. Veteranen zijn zeer divers van achtergrond en leeftijd. De oudste waren ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de jongste zijn net teruggekeerd van hun missie in Mali. Tussen deze twee uitersten in de tijd, zitten diverse grotere en kleinere missies. Zoals Nederlands- Indië, Nieuw-Guinea, Korea, Libanon, Bosnië, Cambodja, Irak, Afghanistan, Irak/Jordanië en Mali.

Veteranendag 2016

Veteranendag-2016.jpgMajoor Marco Kroon geeft op zaterdag 2 juli, tijdens de Veteranendag Noordoostpolder 2016 een lezing in ’t Voorhuys in Emmeloord.
Marco Kroon werd in 2009 onderscheiden met een Militaire Willemsorde. Hij spreekt over leiderschap, teamwork, communicatie, loyaliteit en opereren onder extreme omstandigheden. Ook niet-veteranen kunnen de lezing gratis bijwonen. In Noordoostpolder wordt sinds 2009 een Veteranendag georganiseerd. Deze bestaat dit jaar uit een officieel programma in de theaterzaal van ’t Voorhuys van 14.00 tot 15.00 uur en aansluitend een informele bijeenkomst voor de veteranen. Naast de lezing ontvangt een aantal mensen het draaginsigne Nobelprijs voor de vrede. Belangstellenden kunnen zaterdag 2 juli vanaf 13.00 uur kaarten afhalen bij de kassa van ’t Voorhuys in Emmeloord. Er zijn in totaal 300 kaarten beschikbaar. De organisatie van de Veteranendag Noordoostpolder 2016 ligt in handen van het Veteranenplatform Noordoostpolder, met ondersteuning van de gemeente. Voorzitter Folkert Poiesz: ‘Ik ben blij dat we dit ieder jaar weer kunnen organiseren, als blijk van waardering voor de inspanning die al die mensen leveren in opdracht van politiek en samenleving. Sinds 1940 heeft Nederland ruim 650.000 militairen ingezet tijdens oorlogen en vredesmissies. De oudste veteranen zijn ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de jongste zijn net terug van hun missie in Mali. Ongeacht je leeftijd is het goed om contact te hebben met elkaar, en op deze manier ook zichtbaar te zijn in de samenleving.’ Draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede De VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, kregen in 1988 een Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Dit geldt ook voor de ruim 9000 Nederlandse veteranen die deelnamen aan één van die vredesoperaties. In 2015 heeft de minister van Defensie besloten daarvoor een draaginsigne in te stellen. Veteranen kunnen ervoor kiezen dit draaginsigne uit te laten reiken tijdens de Veteranendag. In Noordoostpolder zal ook een aantal insignes worden uitgereikt. De insignes worden opgespeld door loco-burgemeester Hennie Bogaards.

Veteranendag-logo.jpg

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Emmeloord.info - een particulier initiatief - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. doet zelf geen historisch onderzoek maar toont wel graag bestaand onderzoek

Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes,