Vollenhoverbrug

Vollenhove_Netherlands_Bridge-over-Vollenhoverkanaal-03

Ontwerp : Het lijkt het een ranke zwemmer, die op het punt staat het water in te duiken

De nieuwe Vollenhoverbrug is

  • ontworpen door architectenbureau A&E Architecten en
  • gebouwd door de Combinatie Vollenhoverbrug.

Het samenwerkingsverband bestaat uit

  • aannemer BAM Civiel Noordoost en
  • HSM Steel Structures.

De betrokken provincies, gemeenten Noordoostpolder en Steenwijkerland en Royal Huisman Shipyard hebben financieel bijgedragen.
Daarvan is maximaal één miljoen euro Europese subsidie uit het Plattelandontwikkelingsprogramma.

De kosten van de nieuwe brug belopen 7,5 miljoen euro. De oplevering  2012

Bedieningstijden

Opmerking: Brug wordt niet geopend bij windkracht 7 of hoger.

Telefoonnummer: 0320-263051

Vanaf 01-11 tot 31-03: 

Werkdagen, tussen 6:00h en 22:00h
Zaterdag, tussen 7:00h en 12:00h
Zon- en feestdagen gesloten

Vanaf 01-04 tot 31-10: 

Werkdagen, tussen 6:00h en 22:00h
Zaterdag, tussen 7:00h en 22:00h
Zon- en feestdagen, tussen 9:00h en 22:00h

Doorvaarthoogte indien gesloten: 3.1 meter, breedte: 11 meter.

Let op: doorvaarthoogte t.o.v. NAP, houd rekening met het lokale waterpeil.

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Ranke zwemmer

De nieuwe brug is, net als de oude, een ophaalbrug, maar wel één met een compleet andere uitstraling. Mede door de vloeiende lijnen van de vrijstaande sculptuur lijkt het een zwemmer, die op het punt staat het water in te duiken. Het kan ook worden beleefd als een vinger die wijst in de richting van het nieuwe polderland. De verbeelding van de overbrugging van de oude naar de nieuwe oever is op verschillende wijze uitgevoerd. Aan de kant waar vroeger de zeewering was, is een zwaar landhoofd gebouwd in basalten kleuren, terwijl aan de polderoever een slank landhoofd is aangelegd, in lichte kleuren, verwijzend naar de weidsheid van de vlakke polder. Het iconische ontwerp van de brug is enthousiast ontvangen door de bewoners van Vollenhove.

Weinig onderhoud en energiezuinig

Duurzaamheid en veiligheid heeft een grote rol gespeeld bij het ontwerp. Er is een gescheiden gedeelte voor het autoverkeer, de fietsers en voetgangers, waardoor de brug maximale veiligheid biedt. Door het gladde buitenoppervlak en verdere gladde afwerking is er weinig onderhoud en verf nodig om de brug te conserveren. De brug is verlicht door middel van LED-verlichting. Daarnaast is de brug zo geconstrueerd dat er weinig energie nodig is om hem op te halen.

Vollenhoverbrug

Passie  (ambitie, dromen)

  • Goede doorstroming van het autoverkeer en de scheepvaart.
  • Vergroten van de verkeersveiligheid.
  • Energiezuinig in gebruik.
  • Spaarzaam gebruik van grondstoffen.
  • Onderhouds arm.
  • Een opvallende vormgeving.

Programma  (wat te realiseren)

  • Vervanging van de oude Vollenhoverbrug, die niet meer voldeed aan huidige eisen.
  • Scheiden van (vracht)auto’s en fietsers. Er is een doorgang geconstrueerd voor fietsers onder de brug aan de kant van Noordoostpolder, zodat fietsers op de dijk niet de rijbaan hoeven over te steken om het fietspad te vervolgen.
  • Energiebesparing door LED-verlichting en lichte bediening.
  • Door een slim ontwerp is er bezuinigd op het gebruik van verf.

dd1ce5a44a6b42fc62ac60d6e7029054

Partners (met wie)

  • Provincie Flevoland: opdrachtgever.
  • Provincie Overijssel, de gemeenten Noordoostpolder en Steenwijkerland: financiële bijdrage.
  • Royal Huisman Shipyard: financiële bijdrage
  • De nieuwe brug is aangelegd door een samenwerkingsverband van aannemer BAM Civiel Noordoost en HSM Steel Structures.
    Ontwerp van Architectenbureau A&E Architecten.

Planning (start, verloop, eind)

  • 2009-2010: Start planvorming
  • 2011: Informatiebijeenkomsten met bewoners en belangenvereniging Vollenhove.
  • 2011-2012: Bouw van de nieuwe brug, naast de oude.
  • Mei 2012: Opening nieuwe brug.

9dbb0d059620c24a81e9996215f359b7

Proces (hoe verloopt de samenwerking)

Voor het ontwerp is door de provincie een tender uitgeschreven waar vijf partijen aan meededen. Het bijzondere hierbij was dat de provincie alleen het abstracte idee  “Van oud naar nieuw” als opdracht meegaf en geen pakket van eisen waaraan het ontwerp zou moeten voldoen. Dat heeft goed gewerkt, omdat de ontwerper zich binnen de kostenrestricties van de tender een stuk vrijer kan bewegen dan wanneer aan allerlei voorwaarden voldaan moet worden. Ook mooi was, dat het winnende ontwerp niet in de eerste plaats op kosten is uitgekozen, maar ook op ontwerp- en milieuaspecten.
Voor de bewoners en belangengroeperingen zijn er informatiebijeenkomsten georganiseerd.

Product (wat is er zichtbaar)

  • Een geheel vernieuwde onderhouds- en energiearme brug.
  • Een landmark in de omgeving.
Bron : Provincie Overijssel (link)

A&E Architecten

Vollenhoverbrug

De Vollenhover brug staat op en markante plek, op de overgang van het oude naar het nieuwe land: De Noord-Oost polder. De bestaande brug voldoet niet meer en daarom heeft de provincie een design & construct prijsvraag uitgeschreven. De brug heeft een prominente plaats in de stad Vollenhove, tegenover de monumentale kerk, en naast de jachthaven en scheepswerf. In de beleving van de bewoners en weg- en watergebruikers speelt de huidige brug een negatieve rol door lange wachttijden en een onveilige verkeerssituatie. Stedenbouwkundig is de locatie waar de brug staat diffuus, maar wel markant. De huidige brug werkt door zijn portaalconstructie als barrière, als scheiding tussen oude land en polder.

Met dit ontwerp willen we een duurzame ingreep in de openbare ruimte plegen. We willen de overgang van oud naar nieuw land ensceneren. Op deze prominente plek past een landmark, de omgeving biedt daar de gelegenheid voor. We zoeken dan ook naar een sterk herkenbaar beeld dat eenmaal aanschouwd lang op je netvlies blijft. Ook streven we naar een economisch ontwerp, zowel qua constructie als qua materiaal.

We hebben de brug in twee delen ontworpen. Een deel voor autoverkeer en een deel voor fietsers en voetgangers. Daardoor tonen de brug en de onderdoorgang licht, is er maximale veiligheid en kunnen de twee brugdekken doelmatig worden geconstrueerd. Ook wordt door de vide de beleving voor fietsers sterk verbeterd. In de vide staat een enkele hameitoren met balanspriem, dat is optimaal doelmatig. De breedte van de brug is door het bestemmingsplan begrensd, maar door voertuigkerende leuningen toe te passen in plaats van standaard geleiderails kon dit worden opgelost.

De brug verbeeldt de sprong van het oude naar het nieuwe land. Dat is te zien in de landhoofden: De oude land zijde is afgewerkt in zwaar tonend basaltkleurig metselwerk, een verwijzing naar de oude zeewering. Vanaf daar steekt de brug als horizontale lijn over naar de wijdsheid van de polder. De tweedeling in de brug is aanleiding om een verschil te maken: De autobrug ligt aan de zijde van de industriële scheepswerf Royal Huisman en is stoer en hoekig afgewerkt. De fietsbrug ligt aan de stadszijde en is rond en meer verfijnd afgewerkt. De hameitoren staat als een vrij object in de ruimte, waardoor er geen barrièrewerking is. Het is letterlijk een kruispunt van routes. De elegante sculpturale vorm van hameistijl en balanspriem maakt de brug uniek. Het gehele bewegingsmechaniek is door ons in één beweging vormgegeven, waardoor een spannende organische vorm ontstaat. De gecurvde witte vlakken zijn een verwijzing naar de nautische sfeer van de omgeving.

Opdrachtgever voor dit tenderontwerp en verantwoordelijk voor de realisatie zijn BAM Civiel Noordoost en HSM Steel Structures. Het technisch ontwerp is uitgewerkt door IV Infra uit Amsterdam.

Foto’s Luuk kramer