Vreemde vogel (Dirkje Kuik)

Vreemde vogel (Dirkje Kuik)

  • Titel: Vreemde vogel
  • Kunstenaar: Theo van der Nahmer
  • Materiaal: Brons
  • Geplaatst: 1971

Over het kunstwerk

Naar een illustratie van Dirkje Kuik, auteur en kunstenaar. De Vreemde vogel heeft als achtergrond het donkere glas van de bibliotheek waardoor hij in eerste instantie niet opvallend in het oog springt. Bekijk je hem vanaf de bibliotheek en vooral even wat dichterbij gaan staan dan is te zien dat het hier werkelijk om een heel vreemde vogel gaat. Het is een expressief beeld, waarbij de expressie belangrijker is dan de precieze afbeelding en proporties van vogel en kind.

Dirkje Kuik

De in Utrecht wonende en werkende Dirkje werd geboren als William Diederich Kuik. In 1977 ging Kuik de voornaam Dirkje bezigen en in 1979 liet Kuik zich in een ziekenhuis in Londen opereren en ging sindsdien geheel door het leven als vrouw. Over haar operatie, haar belevenissen als genderdiasporapatiënt, zoals zij het noemde en hoe zij haar leven na de operatie weer oppakte schreef ze uitgebreid, met name in Huishoudboekje met rozijnen.

Over de Kunstenaar

Vreemde.jpgTheo van der Nahmer (1917-1989) en Den Haag zijn nauw met elkaar verbonden. Als lid van het Haagse kunstenaarsgenootschap Pulchri bewoog hij zich midden in het Haagse kunstleven. Het is dan ook logisch dat veel van zijn beeldhouwwerken een plek vonden in de hofdstad. Opvallend aan de sculpturen van Theo van de Nahmer is de toepassing van contrasten: Licht – donker, zonneschijn – schaduw, beweging – stand. Deze uitgangspunten zijn min of meer onbewust zijn ” handschrift ” geworden. Nooit leidde een trend tot een verandering in zijn stijl, altijd was de muze zijn inspiratiebron.

Emmeloord.info - een particulier initiatief - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. doet zelf geen historisch onderzoek maar toont wel graag bestaand onderzoek

Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes,