Vuurtoren Urk

Vuurtoren-urk

De vuurtoren van Urk dateert uit 1844 en heeft dezelfde architect als de toren van Marken, Inspecteur der Maritieme werken J. Valk.
De gelijkenis is dan ook evident.
Urk behoorde in die tijd tot Holland. Amsterdam ofwel de Staten van Holland zorgde er dan ook voor dat al in 1617 het eerste vuurbaken op Urk werd opgericht, een vierkante stenen toren met een kolenvuur.
Later volgde er nog een vierkante houten baak met lantaarn alvorens de robuuste ronde toren in 1844 werd gebouwd.
Daarvan getuigt deze gevelsteen in de toren.

(bron: www.mijnzuiderzee.nl)

De ronde, bakstenen  vuurtoren van Urk is een 18,5 m hoge vuurtoren op Urk. Het ontwerp is van Leendert Valk.
De huidige vuurtoren werd van 1844 tot 1845 gebouwd en werd in 1901 met ruim vijf meter verhoogd. De verhoging van was nodig omdat de in 1885 vergrootte Bethelkerk het licht naar het oosten blokkeerde.
De vuurtoren is de enige langs het IJsselmeer en het Markermeer die de beschikking heeft over een draailicht (hierbij staat de lamp stil en draait de lens).

In 2009 is er bij onderhoudswerkzaamheden een nieuw koperen dak aangebracht.
De toren is regelmatig voor het publiek geopend.

Al vanaf 1617 brandde er op Urk een vuur. Dit kolenvuur was bestemd voor de vissers van Urk en de schepen die vanaf Amsterdam naar de Noordzee voeren. Zij werden door dit vuur de weg gewezen. De eerste vuurboet werd gebouwd door de Amsterdamse burgemeester Gerrit Jacob Witsen namens de Staten van Holland en West-Friesland, die de heerlijke rechten op Urk bezaten.

In 1837 werd een vierkante baak gebouwd. Deze werd in 1844 weer afgebroken en in plaats daarvan werd de vuurtoren in de huidige vorm gebouwd.

Leuk om te weten : De vuurtoren van Urk draait als enige vuurtoren van Nederland tegen de wijzers van de klok in

Ansichtkaart-urk

Uit 1844 daterende, ronde, bakstenen VUURTOREN naar ontwerp van J. Valk; gebouwd op fundament van uit 1617 daterende vuurtoren. De toren is 13.90 m. hoog, is gecementeerd en wit geschilderd en heeft 4 verdiepingen. Het uit 1901 daterende gietijzeren lichthuis – met koperen koepel en, voorzien van omloop met balustrade – is waarschijnlijk vervaardigd door de gieterij Reineveld te Delft. In de toren enige rondboogvensters. Staafankers. Gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige waarden en uit oogpunt van geschiedenis der technische ontwikkelingen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Bron en inspiratie :  Noordoostpolder, Stentor, Flevolanderfgoed, Omroep Flevoland, Urkerland, wikipedia
algemeen - DeNoordoostpolder.png       algemeen - omroep-flevoland.png        algemeen - urk.png         destentor-logo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.