Wandreliëf Una Sancta

Wandreliëf Una Sancta

  • Titel: Wandreliëf
  • Kunstenaar: Harry op de Laak
  • Plaats: Kercentrum Una Sancta
  • Materiaal: beton
  • Geplaatst:  1961

Wandrelëf 

Het reliëf toont vogels, zon en koren.

Het refereert naar de Bijbelse gelijkenis (parabel)  over ‘De Zaaier’ :

“Een zaaier ging zaaien. Bij het zaaien viel een gedeelte op de weg. Er kwamen vogels die dat zaad opaten. Een ander gedeelte viel opde rotsgrond, waar weinig aarde lag. Het zaad kwam snel op, want de grond was niet diep. Maar toen de zon was opgekomen, verschroeide het, en omdat het geen wortels had, verdorde het.
Een ander deel viel tussende distels. De distels schoten op en verstikten het zaad.
Weer een ander deel viel in goede grond en zette vrucht: een deel bracht honderdmaal zoveel op, een ander deel zestigmaal en weer een ander deeldertigmaal.
Wie oren heeft, moet ook luisteren!”   (De goede Poldergrond.)

(bron: Lucas 8: 4 – 15  –  Marcus 4:3   –   Matteüs 13: 1 – 9, 18 – 23)


Wandrelief - Una-Sancta.jpg


Over de kunstenaar.

Harry op de Laak werd in 1925 te Venlo geboren. Daar was hij leerling van Sef Moonen en vervolgens aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam bij Professor H.M.E. Campendonk. In 1952 behaalde hij de Koninklijke subsidie voor jonge schilders. Van 1973 tot 1985 was hij Hoogleraar aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam in Monumentale en Versierende schilderkunst. Een groot aantal werken in keramiek, wandschilderingen, betonreliefs, glasramen, gobelins zijn terug te vinden door heel Nederland. Het werk is vertegenwoordigd in rijks, gemeente, en particuliere collecties. Op 7 mei 2005 werd Harry, tijdens zijn 80ste verjaardag tentoonstelling in de Nieuwe Kerk, geridderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, door de burgemeester van Beersel, de heer drs. L.M. Oord.

Harry sleet zijn laatste maanden in een verzorgingshuis in Horn waar hij op 16 januari 2012 is overleden.
Bron harryopdelaak.nl


Gelijkenis.

Het spreken in gelijkenissen (parabels) was voor Jezus een volkomen natuurlijke manier van onderwijzen.
Ze zijn beschreven door zijn discipelen Mattheus, Marcus en Lucas, ieder vanuit zijn eigen invalshoek.
Hetzelfde verhaal, niet meer van hetzelfde of onnodig, maar ze versterken elkaar. Amen.   link


De Kerk:

Una Sancta is de afkorting van Ene Heilige, Katholieke en Apostolische Kerk.

Bron: www.centrumvoorlevensbeschouwing.nl

Wandrelief - Una-Sancta-1.jpg

Emmeloord.info - een particulier initiatief - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. doet zelf geen historisch onderzoek maar toont wel graag bestaand onderzoek

Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes,