Water en Land

Water en Land

  • Titel: water en Land
  • Kunstenaar: Bertus Halfwerk
  • Materiaal: Cortenstaal
  • Geplaatst : 2005

Over het kunstwerk

WaterenLand - loterij.jpgHet meest bijzondere bos van Flevoland is het Waterloopbos, dat een deel is van het Voorsterbos bij Kraggenburg en Marknesse.
Dertig jaar lang deed het Waterloopkundig Laboratorium hier proeven met schaalmodellen van waterwerken.
Hier zijn bijvoorbeeld proeven gedaan voor de Deltawerken: in het klein werden de waterstromen nagebootst.
Maar ook voor de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok werd met stuwen, dammen en golfslagmachines de werkelijkheid beproefd.
De modellen werden uiteindelijk overbodig door onder meer de komst van computers.
Ze staan nu als werkloze monumenten in het bos.

In 2005 werd het bos voor publiek geopend en ter gelegenheid van die gebeurtenis kreeg Bertus Halfwerk, een kunstenaar die woont in Blankenham, de opdracht voor een groot kunstwerk.

Als je aan komt lopen, dan lijk je tegen een scheefgevallen boot te kijken. Als je dichterbij komt en de andere kant ziet, dan zie je dat het kunstwerk daar meer weg heeft van een bushokje of een rustplaats.
Er zit een bankje in het kunstwerk, dat uitnodigt om plaats te nemen en over het water te kijken dat stroomt naar het Vollenhovermeer. Aan de overkant zie je Vollenhove liggen, het oude land.
Het kunstwerk doet denken aan een scheepswrak, maar ook aan een enorme helm en op een andere manier weer aan een gigantische vis, met grote vinnen omhoog. Het doet aan het verleden denken – een roestige graafmachine

Over de kunstenaar

Bertus Halfwerk geboren 1951 in Olst en woont nu in Blankenham. In veel van zijn objecten verwerkt hij verhalen uit zijn jeugd.
Thema’s in zijn werk zijn geschiedenis en natuur. Halfwerk is vooral gebiologeerd door verweerde materialen.

bron: Cunst (DIGITAAL TIJDSCHRIFT VOOR CULTUUR, KUNST EN LANDSCHAP FLEVOLAND 2 / 2012)

Evert de Graaff :  bronnen, cookies  & privacy  ,  Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Emmeloord, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes, monument, herinneringsmonument, Urk, monumenten,