Straatmozaïek Wijk 5 Urk

Straatmozaïek Wijk 5 Urk

 • Titel: Straatmozaïek
 • Plaats: Wijk 5  (pleintje voor nr. 127)
 • Kunstenaar: Frans van der Ven
 • Geplaatst: 1997

Over het kunstwerk:

Deze straatkunst is gemaakt naar aanleiding van een opdracht van de gemeente Urk  in het kader van ‘de opknapbeurt oude dorpskern’.
Het werk moest een relatie  hebben met de cultuurhistorie van Urk. Er waren vele inzendingen waarvan dit werk uiteindelijk gekozen werd.

Voorstelling:

Plattegrond van een visserswoning. De muren weer van een Urker visserswoning rond 1900 worden met witte stenen aangeduid – de totale afmeting van de woning is 15 x 5½ m. In de verschillende ‘kamers’ zijn zeven plaquettes gelegd, die de functie van die ruimte uitbeelden.
Vier ruimtes zijn uitgebeeld in bovenaanzicht en drie in zij-aanzicht:

 1. voordeur (twee handen boven golvende lijnen).
 2. woon-eetkamer (bovenaanzicht van een gedekte tafel).
 3. voorraadkast (zij-aanzicht).
 4. ’t fort (zij-aanzicht van een ketel boven het vuur).
 5. bedstee (bovenaanzicht, in twee ‘lagen’: de ouders onder, twee kinderen boven).
 6. w.c. (bovenaanzicht van een zittende man)
 7. schaap in het schapenhok (bovenaanzicht)

Over de kunstenaar:

Frans van der Ven (Arnhem 1955) is een beeldhouwer uit Almere (Website)

bron: Website Frans van der Ven en website René en Peter van der Krogt


ERFGOED URK  (Waakhond van het Urker erfgoed) merkt op:

Ter gelegenheid van Open Monumentendag publiceert Stichting Erfgoed Urk (SEU) op 11 september 2015 opnieuw een lijst van Urks bedreigd erfgoed.
Op nummer 3 staat de plattegrond van een visserswoning aangebracht op het pleintje van Wijk 5. Dit werk van beeldhouwer Frans van der Ven is ernstig aangetast door de plaatsing van een invalide parkeerplaats. “Het is vreemd dat de gemeente, die dit kunstwerk heeft uitgekozen en uit laten voeren, zo met dit mooie werk omgaat. Er dient een creatieve oplossing voor de parkeerplaats worden gezocht”, aldus SEU.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees: bronnen, cookies  & privacy Emmeloord – ,  Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes, monument, herinneringsmonument, Urk

Emmeloord.info - een particulier initiatief van Evert de Graaff - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts ambassadeur zijn van de Noordoostpolder - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. - toont ook graag bestaand onderzoek duidelijk en mooier