Emelwerda-College-002.jpg

Geen titel – Jan Kip

  • Titel: geen titel
  • Kunstenaar: Jan Kip
  • Plaats: Espelerlaan Emelwerda College
  • Materiaal: Brons
  • Geplaatst: 1983

Over het kunstwerk

Na zeker twintig jaar gewacht te hebben prijkt er nu voor de gebouwen van de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs voor de NOP en omgeving een fraai kunstwerk in brons uitgevoerd door kunstenaar Jan Kip uit Almelo.
Zo luidt de tekst in de krant ten tijde van de onthulling van dit werk.
Na enige twijfels binnen het bestuur werd in 1981 gekozen voor het ontwerp van deze kunstenaar.
Het was de bedoeling dat de onthulling zou plaatsvinden tijdens het afscheid van de toenmalige rector dhr Berghuis.
Het beeld bleek echter nog niet gereed en zo werd het 1982 dat oud-rector Berghuis het beeld onthult.
Voor het kunstwerk was een bedrag beschikbaar gesteld door het ministerie van onderwijs van 1% van de totale bouwkosten van de school.

Door de twintig jaren heen dat het kunstwerk op zich liet wachten bleef het bedrag ongewijzigd.
Kunstenaar Kip wist toch voor dit bedrag een mooi bronzen kunstwerk te gieten geheel aangepast aan de wensen van het bestuur en directie.
De opdracht luidde:”een werk waarin het symbool van de christelijke school verwerkt zit. Reden voor de kunstenaar om te kiezen voor een vis, Ichtus. Vrij vertaald geeft dat de woorden Jezus Christus, Gods zoon redder. Je zou ook kunnen denken aan de wonderbare visvangst. Aan het kunstwerk zijn een drietal stromen of golven te zien, die in de eerste plaats doen denken aan het verleden van de polder, maar die verder de drie stromingen van de school aangeven: de leerling, het personeel en het bestuur en directie.

Even was het nog spannend voor de onthulling op die maandagmorgen, omdat er nog steeds geen kunstwerk in de tuin van het schoolgebouw prijkte. Enig speurwerk van de toenmalige rector dhr Hamelink bracht aan het licht dat alles voor de plechtigheid in orde zou komen. De vertraging was ontstaan door het feit dat de heer Kip zich zou hebben verslapen.

Bron: krantenartikel, persoonlijk gekregen van zoon van Jan Kip (Gert Kip)

Over de Kunstenaar

Jan Kip (Oldenzaal, 7 april 1926 – aldaar, 10 april 1987) was een kunstenaar uit Oldenzaal. Hij werd vooral bekend door het beeld het Boeskoolmenneke (onthuld op 10 mei 1967) dat het symbool werd van de stad Oldenzaal. Boeskool is de Twentse uitdrukking voor witte kool, een product waar Oldenzaal in vroeger dagen bekend om stond. Kip maakte daarnaast tientallen andere werken.

Jan Kip heeft les gehad van Henk Zweerus, hoogleraar vormstudie in Amsterdam. Kip was vooral vaardig in het bronsgieten.

Bron Wikipedia