Poldertoren

eigen foto. vrij te gebruiken

De Poldertoren

is een statige en markante, voormalige watertoren die exact in het midden van Gemeente Noordoostpolder staat.

Een watertoren was nodig om druk op de waterleiding te kunnen geven. Tegenwoordig kan dat met hydrofoor-pompen, zodat watertorens niet meer nodig zijn en gesloopt of afgestoten worden.

Ook de Poldertoren heeft niet meer de functie ‘watertoren’.

De vroegere eigenaar van de Poldertoren was Waterleidingmaatschappij Overijssel, later Vitens.
Nu is Gemeente Noordoostpolder eigenaar van de toren.
Met projectontwikkelaar Provast heeft de gemeente geprobeerd te toren rendabel te exploiteren.
Dat heeft voor de gemeente niet zo goed uitgepakt.
In 2015 is het de gemeente gelukt om los te komen van de projectontwikkelaar.
Er wordt nu ‘voorzichtig’ gekeken naar opties.

Rijksmonument

De Poldertoren is in 2014 door het Rijk aangewezen als ‘ Rijksmonument’ .
Het is daarmee door zijn cultuurhistorische waarde en schoonheid van nationaal belang geworden.

Namaak van poldertoren Emmeloord duikt op in… Noord-Groningen


Daar staat ‘ie dan. In de tuin van burgemeester Harald Bouman. Een replica van de Emmeloorder poldertoren. Een stukje Noordoostpolder in noordoost-Groningen.

Stentor 2 jan 2019

Het is een nieuwjaarsstunt van carnavalsvereniging De Droogpieren. ,,Onze nieuwe burgemeester woont voorlopig nog in Uithuizen, helemaal bovenin Groningen”, wist Ton Nijdam, lid van de Raad van elf.  ,,Hij verhuist naar Emmeloord en door ons krijgt hij alvast een voorproefje van hoe het is om onder de poldertoren te wonen.”
Geheim
De stunt werd in het diepste geheim voorbereid. Twee bestelbusjes trokken woensdagmiddag vanuit de polder naar Groningen. Na een stevig uur rijden laadden ze de namaaktoren uit en werd de constructie in elkaar gezet. ,,Binnen een minuut stonden de drie delen boven op elkaar”, zag Nijdam. En dus had de kersverse burgemeester Bouman een ruim twee meter hoge houten replica van de poldertoren in zijn tuin staan. Terwijl hij zelf in overleg in Emmeloord zat.

Hoe lang blijft de poldertoren staan? Dat is nog onduidelijk, meldde Nijdam. ,,De tijd is afhankelijk van het weer. De toren is van hout en dus gevoelig voor weersinvloeden. Het kan zijn dat we hem ’s avonds weer meenemen, maar ook dat de toren nog blijft staan.”
Sinterklaas
De houten poldertoren stond in de opslag van Stichting Evenementen en Promotie (STEP) Noordoostpolder. De replica is onder meer bekend van de Sinterklaasintocht in Emmeloord. ,,Stond hij op de Zuiderkade”, weet Nijdam, die de goedheiligman achttien jaar lang naar de Noordoostpolder loodste. ,,Door de toren wist Sinterklaas: hé, ik ben in de Noordoostpolder. Burgemeester Bouman heeft even hetzelfde gevoel in Groningen, precies.”
Een tweede replica van de poldertoren staat op ware grootte in Japan. Het is de liftschacht van de bibliotheek van Mizumaki. Met die gemeente had Noordoostpolder tussen 1996 en 2000 een stedenband.

Emmeloord.info - een particulier initiatief - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. doet zelf geen historisch onderzoek maar toont wel graag bestaand onderzoek

Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes,